Frigør boligens potentiale med et lån i friværdien

Er du boligejer, har du mulighed for at udnytte din boligs værdi gennem et lån i friværdien. Med denne låntype kan du opnå en frihed til at investere i din fremtid – på dine egne præmisser.

Hvor meget af boligens værdi, du kan låne, afhænger af friværdiens størrelse samt låneudbyderen. Mange traditionelle banker og realkreditinstitutter giver mulighed for at låne op til 80% af boligens markedsværdi. Du har også mulighed for at finde en anden låneudbyder, som fx tilbyder pantebrevslån. Her har du mulighed for at kunne låne op til 95% af boligens markedsværdi i stedet.

Udforsk forskellige investeringsmuligheder

Hvad du vil bruge lånet til, er helt op til dig selv. Mange vælger at investere i boligforbedringer, fx renovering, nyt tag, nyt køkken eller bad, energiforbedringer m.m. Dette kan medføre en øget værdi af ejendommens værdi, og så kan det desuden også bidraget til en forbedret livskvalitet i boligen.

Der er dog også mange andre muligheder, som du kan bruge lånet til. Har du mange forskellige lån, og måske lån med en høj rente, kan du bruge lånet i din friværdi til at samle alle disse lån. Det kan bidrage til, at du selv får et større rådighedsbeløb.

Derudover har du også mulighed for at investere i andre forbrugsgoder. Det kan eksempelvis være til et bilkøb eller til rejser med familien. Det er desuden også en let kilde til likviditet, hvis du lige pludselig står overfor mange uventede omkostninger.

Drømmer du om at investere i aktier, virksomheder eller andre projekter, kan du også bruge dit friværdilån til dette. Du kan fx bruge lånet til udbetaling af en ny ejendom, som du vil bruge til udlejning, eller du kan bruge det som kapitalindskud i din egen virksomhed.

Der er med andre ord mange muligheder, som du kan bruge et lån i friværdien til. Husk dog, at et lån altid medfører en øget gæld samt nye forpligtelser.

Fleksibilitet og gældsstyring

Når du låner i din friværdi, har du ofte mulighed for at vælge afdragsfrihed i op til 10 år. Dermed kan lånet være med til at lette dine økonomiske forpligtelser i en periode. Derudover skal du også tage stilling til, om du ønsker et fast forrentet lån eller et lån med variabel rente. Endeligt skal der også fastsættes en låneperiode, som ofte kan være op til 25 år.

Hvad du skal vælge, afhænger i høj grad af din økonomi, og det kan derfor være en god idé at søge rådgivning og vejledning fra en professionel og kompetent rådgiver. En finansiel rådgiver vil kunne hjælpe dig med at træffe den beslutning, der passer bedst til dig baseret på din (økonomiske) situation.

En finansiel rådgiver kan hjælpe dig med at opnå størst mulig fleksibilitet i din økonomi.

Hvor meget kan du låne?

Lånebeløbet afhænger af din friværdis størrelse. Friværdien beregnes ud fra boligens værdi og den samlede gæld i boligen, altså:

Boligens markedsværdi – Restgæld på boligen = Friværdi

Som tidligere skrevet, er der også forskelle på, hvor stor andel af boligens værdi, du kan låne afhængigt af låneudbyderen.

Eksempel 1:

  • Boligens værdi = 1.000.000 kr.
  • Restgæld på boligen = 300.000 kr.
  • Friværdi = 700.000 kr.
  • Max lån (80%) = 800.000 kr.
  • Du kan låne = 500.000 kr.

 

Eksempel 2:

  • Boligens værdi = 1.000.000 kr.
  • Restgæld på boligen = 600.000 kr.
  • Friværdi = 400.000 kr.
  • Max lån (80%) = 800.000 kr.
  • Du kan låne = 400.000 kr.