I Danmark er folketingsvalget en større begivenhed. Særligt tiden op til. Her bliver samfundet omdannet til en politisk kampplads, hvor du støder på politikere og politiske budskaber overalt. Enhver seriøs folketingskandidat ved, at enhver stemme tæller. Derfor gør vedkommende også benhårdt efter netop din stemme – og det er der forskellige tilgange til.
Alle politikere hænger valgplakater op. Derfor er det heller ikke usædvanligt, hvis du næsten føler, at du kender vedkommende personligt til sidst. Du er højest sandsynligt stødt på deres ansigt 50 gange, inden du er fremme på arbejdspladsen – og igen på vej hjem. Der er også politikere, der uddeler mad eller merchandise. Og så er der politiske debatter i alle medier. Men hvem bør du egentlig stemme på?
En folketingskandidat skal kunne repræsentere dine vigtigste synspunkter
Den danske styreform kaldes for repræsentativt demokrati. Det er en styreform, hvor du som vælger skal stemme på en repræsentant. Ideen er så, at repræsentanten repræsenterer dine politiske synspunkter i Folketinget.
I realiteten vil det være svært for dig at finde en politiker, der kan repræsentere samtlige af dine politiske synspunkter. Der er utroligt mange beslutninger, som en politiker skal træffe. Her er det utopisk at forvente, at du kan finde én, som du altid er helt enig med.
I stedet er det mere realistisk at udvælge en folketingskandidat, som du er enig med på de punkter, der er vigtigst for dig. Det er vidt forskelligt fra person til person, hvad man fokuserer på.
Måske er det økonomien. Måske er det velfærden. Måske er det klimaet. Måske er det indvandring. Det er helt op til dig selv at vurdere.
Derfor er folketingsvalget vigtigt
Ud af alle valg i Danmark er folketingsvalget klart et af de vigtigste. Formentlig bliver det kun overgået af folkeafstemninger. Der er nemlig nogle beslutninger, der er så væsentlige for nationen, at de ikke bliver overladt til repræsentanterne i form af folketingsmedlemmerne. Det drejer sig om:
- Grundlovsændringer
- Ændring af valgretsalder
- Suverænitetsafgivelse
- Ved lovforslag, som størstedelen af folketinget selv ønsker, at befolkningen skal tage stilling til
- Ved indgåelse af visse internationale traktater
Foruden disse scenarier er det dog Folketinget og regeringen, der har den lovgivende magt i Danmark. Derfor er det også vigtigt, at du får stemt ved folketingsvalget. Ellers er der en minimal chance for, at dine synspunkter vil være repræsenteret i den danske lovgivning.