Hvilken effekt har Ethereums merge for kryptomarkedet?

Hvis du er interesseret i kryptovaluta, har du måske hørt nyheden om den næststørste kryptovaluta på markedet. I traditionel forstand forbinder man typisk det engelske ord, merge, med en fusion af to virksomheder. Det er typisk to forskellige virksomheder der bliver til ét, med henblik på at kunne udligne deres fejl, og nyde godt af hinandens. Der er altså ikke tale om et opkøb eller et salg.

Det er dog ikke helt tilfældet for denne merger. Her snakker man om at det system som Ethereums blockchain er koblet op på, skifter fra at være et proof-of-work (PoW) system til et proof-of-stake (PoS) system. Det tekniske går denne artikel ikke ind i – vi vil blot forsøge at give dig et indblik i hvad det kan betyde for kryptomarkedet, og for dig. Skal du selv i gang med at handle kryptovalutaer, kan du komme i gang hos Saxo Bank. Her handler du kryptovalutauer i ETF-format, hvor du følger Bitcoin, Ethereum og andre kryptovalutaers værdi. Du kan handle helt uden en krypto-wallet.

Mere tilgængelighed og decentralisering

Først og fremmest betyder det for Ethereum, at det i fremtiden vil kræve 99,9% mindre energi at udvinde Ethereum, og det generelle energiforbrug vil ligeledes falde. Det vil naturligvis betyde at udgifterne for at udvinde og skabe Ether tokens vil falde. Det er mange sandsynligvis glade for, eksempelvis Simon Byrne, der har tjent $20.000 på en måned med sit setup. Når udgifterne sænkes, vil Ethereum blive et mere tilgængeligt marked at komme ind på. Denne øgede tilgængelighed vil også øge decentraliseringen, i det at kravene til hardware også sænkes.

Ethereums fremtid

Denne merger er et skridt mod en fremtid, hvor kryptovalutaer bliver en større del af den generelle befolknings hverdag, på samme måde som vi nu også oftere ser digital bogføring og online budgetter. Der er vi dog ikke helt endnu med krypto, da de den gennemsnitlige dansker endnu betragter kryptovalutaerne som noget fremmed, fjernt og farligt. Der er altså stadig en generel skepsis, og det gælder mange steder i verden.

Der er efterhånden kommet og gået så mange kryptovalutaer, at denne skepsis altså viser sig at være godt begrundet. Mange eksperter har udtalt på kryds og tværs og godt og ondt om forskellige kryptovalutaer der siden hen er gået konkurs. Og det er også en tendens vi har set fra fremtrædende personer inden for både finans- og kultursektoren i Danmark.

Konklusionen må altså være at vi mergeren var et skridt i den rette retningen for Ethereum, men at det stadig vil være et niche investeringsaktiv, for de der tør at gøre sig kloge på kryptovaluta, og tør at tage chancer.